Overspisning

Sygdommen bliver nævnt som Binge Eating Disorder BED på engelsk eller compulsive eating.

Den engelske oversættelse af overeating er ikke nødvendigvis forbundet med en spiseforstyrrelse men karaktiseret af af det at spise for meget i en periode. For ex. i juletid når traditionen er at vi spiser meget mad.

Binge eating Disorder, BED: er når en person mister kontrollen og spiser stor mængder mad. Det kan typisk være om aftenen eller om natten efter at man spist normalt eller restriktivt i løbet af dagen. Denne måde at spise på er mere forbundet med Bulimi hvor personen nogle gange kan kaste op.

Compulsive/obsessiv overeating betyder at man spiser lidt hele tiden. Måden at spise på er tvangsmæssig og har en karaktær af misbrug.

En person som er ramt af overspisning overspiser en stor mængder mad tager ofte på men nogle kompenserer ved at træne eller spise meget lidt i perioder og kan derfor være normalvægtige.

Sygdommen ligner den bulimiske adfærd, men personen kaster ikke op. De psykiske og fysiske symptomer ligner dem hos bulimikeren. Ofte er personen overvægtig. Mad forsvinder derhjemme og humøret kan svinge usædvanligt meget. Tanker om mad er der hele tiden på at holde op med at overspise og har dårlig samvittighed over dette, men det går ikke at stoppe. Ofte finder hun trøst i maden Men det kan også være en masse andre følelser der ligger til grund for at man overspiser fx vrede, stress, uro.

Overspisning er ofte forbundet med stress eller at have svært ved at sige nej,  at sætte grænser. Personer der overspiser har ofte er stort behov for at blive vellidt, være dygtige og hjælpe andre.

Ofte er det meget pinefuldt at leve med overspisningen der er forbundet med svære følelser som fx. ; selvhad ( vrede rettet mot sig selv), skam, afmagt, opgivelse.

Man skal have hjælp for at komme ud af overspisningen. Behandlingen kan bestå af individuel eller gruppeterapi eller begge dele.

Arbejdet med at komme ud af overspisningen handler om at arbejde med at:

  • styrke sit selvværd
  • forstå hvorfor jeg har brug for at overspise. Forståelse er første skridt til at få det bedre med sig selv og styrke selvværdet.
  • arbejde med spisemønstret. Det handler om at få tilstrækkeligt med næring og at spise regelmæssigt. Mange overspisere er underernæret hvilket forstærker overspisningen.
  • finde de ting jeg kan lave om på selv om det er små ting så giver det en følelse af kontrol