Pårørende til en spiseforstyrret

Til dig der er pårørende

Der er svært at se nogen i sin nærhed blive ramt af spiseforstyrrelser. Også den pårende har brug for hjælp og støtte. Det er vigtigt så du ikke kommer ind i en kamp med den spiseforstyrrede eller får ansvar for at den spiseforstyrrede skal blive rask eller spise normalt igen.

Noget som du som pårørende kan gøre er at kommentere problemet ved at fortælle om din uro på en omsorgsfuld og kærlig måde. Prøv at undgå at pålægge skyld. Den som er syg fornægter måske problemerne og bliver vred. Tag ikke vreden personligt. Enhver person der konfronterer vil så et lille frø til forandring. Vis at du holder af personen ved f.eks at spørge hende om hvordan hun har det uden at kommenterer mad, vægt eller krop. Forsøg at adskille den person hun er og det der er symptom på sygdommen. Var så ærlig du kan og vis dine følelser, men anklag hende ikke fordi hun er syg.

Tillad ikke den syge at dominere og manipulere med familien dens madvaner eller brug af køkkenet. At beskæftige sig med mad og at give andre mad forstærker sygdommen.